5 Archeologische ontdekkingen die NIET uit te leggen zijn.

Over de gehele wereld hebben deskundigen talloze raadselachtige monumenten, artefacten en plaatsen gevonden die sinds hun ontdekking een mysterie bleven. Ontelbare theorieën zijn door de jaren heen voorgesteld om sommige van hen te verklaren, maar zelfs de beste geleerden kunnen het niet eens zijn over het doel, de reden en het bouwproces van sommige van deze sites / structuren.
In dit artikel kijken we naar VIJF ontdekkingen die deskundigen nog steeds onderzoeken.

  1. Stonehenge

Een van de bekendste oude plaatsen – anders dan de Piramiden van Giza – is zonder meer Stonehenge. Dit voorhistorische monument is een van de beroemdste bezienswaardigheden op aarde. Vreemd genoeg is het ook een van de meest mysterieuze. De ingewikkelde set stenen werd rond 4.000 jaar geleden gebouwd en wordt beschouwd als een van de meest indrukwekkende prestaties van de primitieve mens die het kon opbouwen. Nog geen enkele archeoloog heeft met succes uitgelegd hoe het is gebouwd.
Talloze theorieën zijn gepasseerd om het echte doel van Stonehenge te verklaren, maar de deskundigen hebben nog steeds geen overeenstemming bereikt over een gezamenlijke uitleg. Was Stonehenge een astronomisch observatorium? Was het een religieuze tempel? Was het begraafplaats? We weten het nog steeds niet.

  1. Gobekli Tepe

Gobekli Tepe (Turkije) werd ontdekt in 1994 en heeft de geschiedenis verschoven naar een punt waarop we alles opnieuw moeten overwegen om de geschiedenis te herschrijven. De ontdekking van Gobekli Tepe heeft talloze vragen opgeworpen, over de evolutie van de beschaving en de complexe samenlevingen die tientallen duizenden jaren geleden heeft bestaan. Deze oude site wordt geacht minstens 12.000 jaar oud te zijn, wat betekent dat het ongeveer 7.000 jaar ouder is dan Stonehenge en ongeveer 6.500 jaar ouder dan de pyramiden in Giza. De belangrijkste structuren van Göbekli Tepe zijn een reeks van drie rechtlijnige structuren die onder het oppervlak liggen, gedefinieerd door droge stenen muren, en ze bevatten meerdere versierde T-vormige pijlers. De stenen werden voornamelijk gebruikt als steun voor het dak, hoewel het niet kan worden uitgesloten dat deze een symbolisch doel hadden. Tot op heden hebben deskundigen nog geen idee wie die deze enorme fascinerende site rond 12.000 jaar geleden heeft gebouwd. Göbekli Tepe wordt beschouwd als de eerste tempel van de wereld. De meeste restanten van deze oude site blijft nog steeds begraven. Wie het bouwde, en er voor zorgde dat het complex duizenden jaren overleefde, door de verschillende plaatsen te op te vullen en het diep te begraven is tot op heden een groot raadsel. Tot op heden hebben uitgravingen en geomagnetische resultaten aangetoond dat er tenminste 20 stenen cirkels -tempels- op de site zijn. Alle pijlers van Göbekli Tepe zijn T-vormig en variëren in hoogte van 3 tot 6 meter. Misschien heeft het begraven van deze site meer tijd gekost dan het maken ervan.

  1. De Cochnosteen

De Cochnosteen (Schotland) is een mysterieuze, 5.000 jaar oude plaat die in 1887 door ds. James Harvey is ontdekt. Op het oppervlak staan ongeveer 90 gegraveerde afbeeldingen, die beschouwd worden als een van de mooiste sets van petrogliefen in Schotland. Er is geen consensus onder archeologen over de betekenis van de ingewikkelde symbolen die op het oppervlak voorkomen. Is het misschien een kaart van de lucht of de aarde? Is het een altaar waarop rituelen werden gehouden? Volgens sommige experts vertegenwoordigt het een oude kosmische kaart. De ongelooflijke markeringen herinneren aan enorme gewascirkels die zo vaak toegeschreven zijn aan buitenaardse beschavingen. Interessant genoeg zijn er andere soortgelijke platen gevonden in het noorden van Spanje, Mexico, Griekenland en zelfs in India. 

  1. De Ingá Stone

Een andere ontdekking is de zogenaamde Ingá Stone, ontdekt in Brazilië. De steen is ongeveer 6.000 jaar oud en wordt ook wel de Itacoatiara steen genoemd, naar de plaats waar die is gevonden: Do Ingá. De Ingá steen heeft een oppervlakte van tweehonderdvijftig vierkante meter. Het is een verticale constructie van 46 meter lang en tot 3,8 meter hoog. De Ingá steen vertoont graveringen die zelfs vandaag nog wachten om ontcijfert te worden. Onderzoekers hebben verschillende graveringen van cijfers, vruchten, dieren en andere onbekende figuren gevonden, maar vooral op de Ingá steen zijn de Melkweg en het sterrenbeeld van Orion te zien. Archeologen stellen dat de gravures op de steen met ongelooflijke precisie zijn uitgevoerd en de details onthullen een uitstekende techniek die wordt gebruikt door zeer bekwame kunstenaars die zeker zeer begaafd waren en in staat waren om deze geweldige gravures te creëren.  

  1. Een stenen structuur onder de zeespiegel van Galilea

Een stenen structuur van 60.000 ton is ontdekt op de bodem van het Meer van Galilea in Israël. 
De gigantische kegelvormige steenhoop, die gemaakt is van basalt kasseien en keien tot een meter lang, heeft de archeologen verbijsterd over het doel en de leeftijd ervan. De structuur is bijna tien meter hoog en 70 meter breed.
Het werd voor het eerst ontdekt in 2003 door onderzoekers die een sonaronderzoek van de zee uitvoerden. De duikers zijn in 2013 opnieuw naar beneden gegaan om verder onderzoek te doen en hebben hun bevindingen gepubliceerd in het International Journal of Nautical Archaeology.
Ze geloven dat de structuur, die meer dan 200 meter onder het wateroppervlak ligt, is gemaakt van op elkaar gestapelde rotsen, wat erop kan wijzen dat het een ontwerp was om een ​​graf te markeren.
Men denkt dat het aan land is gemaakt en vervolgens is ondergedompeld toen de zeespiegel steeg.
Er is echter ook een theorie dat het als een viskwekerij onder het water zou kunnen zijn gecreëerd – vergelijkbare kleinere structuren zijn in het verleden ontdekt die voor dat doel werden gebouwd. 
De onderzoekers zullen onderwater archeologische opgravingen uitvoeren in een poging om verwante artefacten te vinden die hen meer zouden kunnen vertellen.
Onderzoeker dr. Yitzhak Paz, van de Israel Antiquities Authority en Ben-Gurion University, vertelde aan Live Science dat het meer dan 4.000 jaar oud zou kunnen zijn, waardoor het een artefact uit de vroege bronstijd is.