Het Voynich manuscript

Het Voynich manuscript is een geïllustreerde codex, met de hand geschreven, in een onbekend schrift. Het papier in het boek is koolstof-gedateerd aan het begin van de 15e eeuw (1404-1438), en het kan zijn samengesteld in Noord-Italië tijdens de Italiaanse Renaissance. Het manuscript is genoemd naar Wilfrid Voynich, een Poolse boekhandelaar die het in 1912 kocht.
De pagina's van de codex zijn velijn. Sommige van de pagina's ontbreken, maar ongeveer 240 zijn in tact gebleven. De tekst is geschreven van links naar rechts, en de meeste van de pagina's hebben illustraties of diagrammen.
Het Voynich manuscript is bestudeerd door vele professionele en amateur codeurs, waaronder Amerikaanse en Britse codebrekers van zowel de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog.  Niemand is er nog in geslaagd de tekst te ontcijferen, en het is uitgegroeid tot een bekend geval in de geschiedenis van cryptografie. Het mysterie van de betekenis en herkomst van het manuscript heeft enthousiaste en populaire verbeelding, waardoor het manuscript het onderwerp van romans en speculatie is geworden. Geen van de vele hypothesen over de laatste honderd jaar is voorgesteld en nog niet onafhankelijk geverifieerd. Veel mensen hebben gespeculeerd dat het schrijven onzin zou kunnen zijn.
Het Voynich manuscript werd geschonken door Hans P. Kraus aan Yale University 's Beinecke Rare Book and Manuscript Library in 1969, waar het wordt gecatalogiseerd onder nummer MS 408.
Een gedigitaliseerde hoge-resolutie uitgave is op deze web-site te zien.
Ook de correspondentie en de ontcijferingspogingen staan op deze site.