Pictogrammen

 

Pictogrammen zijn de geschilderde beelden op een rotswand. De verf was over het algemeen gemaakt van verpulverde mineralen. Rood, wit en zwart zijn de meest voorkomende kleuren. Een pictogram is een symbool van een object of concept van illustratie. Pictografie is een vorm van schrijven, waarbij ideeën worden doorgegeven door middel van het tekenen. Het is de basis van het spijkerschrift en hiërogliefen.

Vroege geschreven symbolen waren gebaseerd op pictogrammen, foto's die lijken op wat ze betekenen, en ideogrammen foto's die ideeën vertegenwoordigen. Het wordt algemeen aangenomen dat pictogrammen eerder verscheen dan de ideogrammen. Ze werden gebruikt door diverse oude culturen over de hele wereld, vanaf ongeveer 9000 voor Christus en men  begon rond 5000 v.Chr. te schrijven in logographic systemen. Pictogrammen zijn nog steeds in gebruik als het belangrijkste middel van schriftelijke communicatie in sommige niet-geletterde culturen in Afrika, Amerika en Oceanië, en worden vaak gebruikt als eenvoudige symbolen door de meeste hedendaagse culturen.

Het vroegste gebruik van pictogrammen in Mesopotamië dateert van vóór de beroemde Sumerische cuneiforms (de oudste dateert van ongeveer 3400 v. Chr.). Ongeveer 9000 v. Chr. werden op munten of op penningen eenvoudige afbeeldingen getekend. Rond 6000 voor Christus, met de opkomst van steden, kwamen er meer complexe pictografische afbeeldingen op penningen die gebruikt werden bij de produktie van goederen. Uiteindelijk werden de penningen vervangen door kleitabletten. De symbolen werden getrokken met een  stylus. De door de stylus achtergelaten indrukken waren wigvormig, waardoor het de naam spijkerschrift kreeg, het wig-schrijven.

Vaak wordt gedachte dat het Chinese schrift uit pictogrammen bestaat, minder dan 1% van alle karakters, die ooit zijn gemaakt, hebben hun directe oorsprong in pictogrammen. De letters van het Latijnse alfabet, hebben hun oorsprong in pictogrammen. Bijvoorbeeld, de letter A vertegenwoordigd het hoofd van een os, en als het ondersteboven wordt gekeerd, kan men de kop met hoorns van een rund er in zien. Pictogrammen blijven tot op de dag van  vandaag in gebruik, als borden of voor instructies. Door de grafische vrij realistische stijl, worden ze op grote schaal gebruikt om bijv. de openbare toiletten aangeven op plaatsen zoals bij luchthavens en treinstations. Maar zelfs deze symbolen zijn zeer cultuur-specifiek. Bijvoorbeeld, in sommige culturen dragen mannen kleding wat op een jurk lijkt, dus zelfs toiletsignatuur is niet universeel. Een standaard set van pictogrammen is gedefinieerd in de internationale norm ISO 7001: Public Information Symbolen.