Algerije Tassili

De bijzondere Tassili grotschilderkunst

 

Tassili n'Ajjer (betekent "Plateau van de rivieren") is een hoog plateau in Algerije waar men prehistorische grotkunst kan vinden. Meer dan 15.000 tekeningen en gravures laten zien dat hier tenminste tienduizend jaar geleden al menselijke cultuur was. Dit gebied, dat destijds (het Neolithicum) een steppe-achtig landschap moet hebben gehad, bevat veel rotspartijen die een waar labyrint in het landschap vormen, dat weer bijdraagt aan de ontoegankelijkheid. De geologische formaties die men hier kan vinden zijn van grote landschappelijke waarde, met bijvoorbeeld geërodeerde zandstenen die 'rotsbossen' vormen.
De inhoud van de diverse rotstekeningen en -gravures geeft veel mensen aanleiding de geschiedenis van de mensheid in een ander (dan gebruikelijk) daglicht te bezien. De kunst toont kuddes vee, giraffen, grote wilde dieren zoals krokodillen en menselijke activiteiten zoals jagen en dansen. De kunst heeft sterke stilistische banden met de pre-Nguni kunst van Zuid-Afrika en de regio, uitgevoerd in grotten door de San volkeren die vóór het jaar 1200 v. Chr. leefden. De buitengewone dichtheid van het assortiment van de rotsschilderingen en -gravures, en de aanwezigheid van vele prehistorische overblijfselen, zijn opmerkelijke getuigenissen van de neolithische prehistorie. Van 10.000 v. Chr. tot de eerste eeuwen v. Chr., vertrokken opeenvolgende volkeren uit deze regio; wat vele archeologische overblijfselen liet zien zoals: woningen, grafheuvels en behuizingen en een overvloed van lithisch- en keramischmateriaal heeft opgeleverd. Het is echter de rotskunst (gravures en schilderijen) die Tassili wereldberoemd, sedert 1933 de datum van de ontdekking, hebben gemaakt. Zo zijn er "paddenstoelensjamanen" gevonden die erop kunnen wijzen dat het rituele gebruik van psychotrope paddenstoelen in dit gebied tot het culturele erfgoed hebben behoord. Andere tekeningen hebben geleid tot theorieën over contacten met buitenaardse wezens en UFO’s, waarbij waarschijnlijk gestileerde hoofden door moderne ogen bezien als helmen worden geïnterpreteerd.

De locatie staat sinds 1982 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Sommige schilderijen hebben bizarre afbeeldingen; ze lijken op ruimtevaarders die kostuums, vizieren en helmen dragen, ze lijken op hedendaagse astronauten. Dit brengt ons naar de West-Afrikaanse stam – de Dogon - wiens legenden zeggen dat ze werden begeleid naar het gebied, vanuit een ander deel van Afrika, dat opdroog - door de vissengoden genaamd de Nommo, die in grote schepen uit de hemel kwam.

 
Een wezen, compleet met antennes.                                                                         De grote Marsgod?