Onbekend schriftsysteem op oude Olmeken steen ontdekt

Het tijdschrift Science beschrijft de ontdekking van een rotsblok in Veracruz, Mexico, dat een  onbekend schriftsysteem bevat; archeologen geloven dat het een van de vroegste systemen in Amerika is.

De plaat - genaamd het Cascajal blok - dateert uit het begin eerste millennium v. Chr. en geeft functies aan die van de Olmeken beschaving van Midden-Amerika komt. Een van de archeologen achter de ontdekking, van de Brown University, Stephen D. Houston, zei dat het blok en zijn oude schrift van de Olmeken beschaving komt en deze was verbonden met een schrift, en dat onthult een nieuwe complexiteit van deze beschaving."
"Het is een prikkelende ontdekking. Ik denk dat het begin is van een nieuw tijdperk van de focus op de Olmeken beschaving", aldus Houston. "Ze vertellen ons nieuwe feiten ​​en dat er nog velen moeten worden gevonden. Als we de inhoud kunnen decoderen, zullen deze vroegste stemmen van Meso-Amerikaanse beschaving tot ons gaan spreken."
Bouwvakkers ontdekten het Cascajal blok in een stapel puin in de gemeenschap van Lomas de Tacamichapa laat in de jaren 1990.
Rondom het stuk waren keramische scherven, fragmenten van een klei beeldje en gebroken artefacten van gemalen steen, die hebben geholpen dat het team de datum van het blok en de tekst naar de San Lorenzo fase dateert, die eindigende ongeveer 900 v. Chr.; ongeveer 400 jaar voordat het eerste schrijven verscheen op het westelijk halfrond.
Het blok weegt ongeveer 26 kilo en meet 36 cm x 21 cm x 13 cm. De tekst zelf bestaat uit 62 tekens, waarvan sommige tot vier keer worden herhaald. Er is geen twijfel dat het stuk een geschreven werk is, zeggen de archeologen. "Voor de productie van een schrift, zou per definitie patronen van de taal reflecteren met de waarschijnlijke aanwezigheid van syntaxis en taalgevoelig woordvolgorde," leggen ze uit.
Interessant is dat de oppervlakte met de tekst hol lijkt te zijn en het team gelooft dat het blok is herhaaldelijk gesneden en gewist - een ongekende ontdekking volgens Houston, die eraan toevoegde dat verschillende afgestemde tekenrijen zelfs kunnen wijzen poëtische coupletten.Bron: Brown University / Pics courtesy Science