Indianenstam ontdekt

31 januari 2011

 

Opnieuw zijn in de Amazone in Zuid-Amerika inheemse stammen ontdekt. Een vliegtuigje maakte opnamen in het Braziliaanse deel, waar in 2008 ook al onbekende stammen werden gefotografeerd. Vorig jaar werd op de grond contact gemaakt met diverse onbekende inheemse stammen in Peru.

iFunai, het Braziliaanse departement voor inheemse zaken, heeft opmerkelijke foto's gemaakt van indianen die nog nooit contact zouden hebben gehad met de Westerse wereld. De foto's laten beschilderde Indianen zien na de oogst. Hun manden zitten vol maniok en papaja's. Survival International heeft dit maandag laten weten. Deze organisatie komt op voor inheemse volksstammen in de gehele Amazone. 

Survival International heeft toestemming gekregen het beeldmateriaal te gebruiken voor zijn campagne ter bescherming van het leefgebied van de Indianen. Volgens een woordvoerder gaat het om een groep van dertig tot veertig mensen in de buurt van de grens met Peru. Waarschijnlijk gaat het om een groep die is afgesplitst van een andere stam, maar zeker is dat niet. In 2008 werden in het Braziliaanse deel ook al foto's gemaakt van een onbekende stam, ook hier werd bewust geen contact gemaakt.

 

 

De tot nu toe onbekende stam zal bewust worden getoond in de BBC-documentaire Human Planet. In deze serie staat de mens, in al zijn vormen, centraal. Critici hadden meteen commentaar op de uitzending. Zij vrezen dat het leven van de Indianen drastisch zal veranderen door alle publiciteit. Een woordvoerder van Survival International gaf aan dat 'er geen contact is gemaakt' en 'dat de locatie waar de indianen zitten niet wordt onthuld.'

 

 

Survival International is al jaren bezig aandacht te vragen voor de 'vergeten volkeren van de Amazone'. Volgens hen wordt het voortbestaan van de diverse stammen in Braziliƫ, Peru en Bolivia ernstig bedreigd door de illegale houtkap. Deze is met name in Peru erg intensief